Poštovani DOBROĆINITELJI,
Hvala sto ste svojom podrškom doprineli da uspešno realizujemo planirane aktivnosti u protekloj godini. Želimo da vam se zahvalimo na plemenitosti i podršci koju ste nam nesebično uputili i u godini iza nas.

Upravo, zahvaljujući vama uspešno smo realizovali sve planirane aktivnosti u 2017.

Zajedničkim zalaganjem, ulepšali smo i učinili kvalitetnijim živote onima koji nemaju druge podrške, izuzev naše.

HVALA U IME NJIHOVIH OSMEHA, LEPŠIH DANA, SREĆNIH TRENUTAKA.

Posebno zadovoljstvo je kada sve to doživite sa njima, a želja  i obaveza nam je da vama prenesemo značaj zajedničkog zalaganja.

Šta smo zajedno uradili u 2017.godini.

 

 

1. Akcija „paketić osmeha vredan“
Već 6 godina realizujemo ovu kaciju u susret novogodišnjim i božićnim praznicima. Ove godine smo prikupili 1000 paketića i obradovali decu sa zdravstvenim i razvojnim problemima, decu bez roditeljskog staranja, decu iz socijalno ugroženih porodica širom Srbije, kao i decu sa Kosova i Metohije.


2. Rehabilitacija dece lečene od karcinoma i mladih sa smetnjama u mentalnom razvoju.
Organizovali smo 2 sedmodnevna programa rehabilitacije, jedan na Kopaoniku, a drugi na Zlatiboru. kojim smo obuhvatili 33 mladih sa smetnjama u razvoju i 28-oro dece obolele od karcinoma u procesu su lečenja.
1. U periodu od 9. do 16. Marta, 2017, realizovali smo sedmodnevni program rehabilitacije na Kopaoniku za 28 mladih obolelih od karcinoma koji su u procesu lečenja iz cele Srbije kojima je rehabilitacija bila neophodna.
2. U periodu od 9. Do 16 jula, 2016, realizovali smo sedmodnevni program rehabilitacije na Zlatiboru za 33 mladih sa smetnjama u mentalnom razvoju iz udruženja za pomoć MNRO( Leskovac, Kragujevac, Aleksandrovac, Beograd, Arilje, Kraljevo iTrstenik).


3. Podrška manastiru Svete Petke
U više navrata smo u 2017. godini obezbedili (hranu, pomagala i sredstva za higijenu) manastiru Svete Petke koji se nalazi u mestu Izvor kod Paraćina. U Manastiru je smešteno 94 ženske osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju, o kojima brinu monahinje, a njih je 86 potpino nepokretno. Manastiru je stalno potrebna hrana, pelene, sanitetski materijal, sredstva za ličnu higijenu, higijenu prostora, garderoba za štićenice. Trudimo se da u toku godine pribavljamo sve potrebštine ovom manastiru.

 

 

4. Podrška udruženjima roditelja
Pomogali smo tokom čitave godine udruženjima za pomoć MNRO u Srbiji u okviru akcije „Karavan radosti“ u vidu namernica za ishranu, u opremanju i adaptiranju prostora za rad, organizovanje aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta života mladih sa smetnjama u mantelnom razvoju.


Udruženja koja smo ovom akcijom obuhvatili su : Novi Beograd, Zvezdara, Trstenik, Aleksandrovac, Brus, Leskovac, Smederevo, Aleksinac, Pančevo, Srbobarn, Valjevo, Kragujevac, Arandjelovac, Kraljevo, Arilje, Lazarevac, Čačak


Udruženja imaju dnevne boravke za mlade sa smetnjama u mentalnom razvoju, tako da im je tokom godine neophodno pomoći u vidu sredstava za higijenu, didaktičkog materijala, hrane za korisnike koji provode veći deo dana u dnevnom boravku. Ovu akciju sprovodimo tokom čitave godine.

 

5. Nisi sam, imaš prijatelja
Pomogli smo nekoliko porodica koje su lošeg ekonomskog stanja u vidu mesečnih prehrambenih paketa. Ove porodice imaju decu sa smetnjama u mentalnom razvoju o kojima brinu samohrani roditelji.
Ovoj deci i ljudima nije ugrožen život, ali je usled bolesti i trenutnog stanja narušen kvalitet života. Šira javnost ove probleme ne doživljava kao velike probleme, baš zato što im životi nisu ugroženi najbukvalnije, ali jesu narušeni i propadaju. Zato smo tu da im pružimo podršku.


6. Obezbedili smo školi za obrazovanje dece sa razvojnim problemima u Čačku 2 NEUROLOŠKA INVALIDSKA SEDIŠTA I JEDNA DEČJA NEUROLOŠKA INVALIDSKA KOLICA .
Zahvaljujući vama i sličnim ljudima, uspeli smo da prikupimo sredstva (310 000 dinara) za kupovinu 2 neurološka invalidska sedišta za decu sa teškim oblikom cerebralne paralize kako bi mogla da prisistvuju nastavi i jedna dečja neurološka invalidska kolica za potrebe deteta koje takodje boluje od težeg oblika cerebralne paralize i koje jedino na taj način može da izadje iz kuće i bude u drušvu vršnjaka. Ova deca obuhvaćena su programom obrazovanja u školi za decu sa smetnjama u razvoju u Čačku.
Oni ne mogu da hodaju, sede, cak ni drže telo bez pomagala. Zajedno smo im mnogo pomogli, jer smo im omogućili da budu u društvu vršnjaka, a ne u kućnom „azilu“.


7. Pomoć porodici Ristić
Pomoć samohranoj majci Zorici Ristić koja na ivici egzistencije brine o sinu Žarku, momku sa smetnjama u razvoju. Dosta sredstava odlazi na Žarkovu mesečnu terapiju, a ona sama boluje od osteroporoze. Pomogli smo im u opremanju najosnovnih sredstava za život, kupili smo im krevet, posteljinje, mašinu za veš, nešto garderobe, namernice za ishranu, sredstva za higijenu, sredstva za kupovimu lekova....

8. Pomoć maloj Neveni Simović
Šestogodišnja Nevena Simović boluje od granulocitne leukemije. Njenoj porodici je potrebno da svakog meseca obezbede oko 158 000 dinara za nabavku mesecne terapije koju ne pokriva fond za zdravstveno osiguranje. Neveni ne odgovara zamena leka Glivec i spada u retku decu, koja ne prihvataju zamenu ovog skupog leka. Uspeli smo da Neveni obezbedimo 5 doza pomenutog leka, a roditelji se bore da ovaj lek bude o trosku fonda. Još uvek čekaju odgovor, Neveni je stanje stabilno, ali ne znaju koliko dugo će koristiti lek.

 

 

LEPO JE IMATI PRIJATELJA, A JOŠ LEPŠE BITI PRIJATELJ U NEVOLJI.

Zahvaljujemo se svim našim donatorima koji se vode ovom idejom i koji pomažu da uspešno realizujemo planirane aktivnosti.

POKUŠAĆEMO FOTOGRAFIJAMA DA VAM PRENESEMO RADOST  ONIH ZBOG KOJIH POSTOJIMO.

 

AKCIJA „PAKETIĆ OSMEHA VREDAN“

 

image001 image002
image003 image004
image005

 

 

 

 

KAMPOVI REHABILITACIJE MLADIH OBOLELIH OD KARCINOMA I MLADIH SA SMETNJAMA U MENTALNOM RAZVOJU NA KOPAONIKU i ZLATIBORU

 

Mladi lečeni od karcinoma uče da skijaju. Sa padina Kopaonika. Učimo da skijamo, srecni, optimistični i uporni.

 

image006
image008
image010

 

Mladi sa smetnjama u mentalnom razvoju na Zlatiboru

 

image012 image014
image015 image017
image018

 

PODRŠKA MANASTIRU SVETE PETKE

image019
image020
image021

 

Akcija „Karavan radosti“

                                  Naši nasmejani i vredni drugari kojima smo pričinili radost 

 

image022
image023
image024

 

 

ŠKOLI U ČAČKU  DONIRANA neuroloska sedista i decja invalidska kolica

 

Ema ,Pavle i Nikolina sada mogu da sede sa vršnjacima u školskoj klupi

 

 

image025
image026

 

 

 

 

Pomoć samohranoj majci koja brine o sinu sa višestrukim smetnjama u razvoju

image027

 

Organizacija „Prijatelj u nevolji“ postoji sedam godina i  osnovana je s ciljem da osobama kao što su deca sa zdravstvenim i razvojnim problemima, deca bez roditeljskog staranja, deca iz socijalno ugroženih porodica kao  i druga lica koja se nalaze u teškim životnim situacijama,  pruža pomoć i podršku uz saradnju sa donatorima, medijima i svim  ljudima dobre volje koji žele da doprinesu kvalitetnijem životu ove populacije

NAŠI PLANOVI u 2018.godini:

1. Podrška domovima za zbrinjavanje osoba sa smetnjama u razvoju kao i udruženjima roditelja osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju širom Srbije

Ovim ustanovama svakog dana potrebna je podrška u svakodnevnim potrebštinama     

( hrana, sredstva za higijenu prostora, sredstva za ličnu higijenu, pomagala, sanitetski materijal, garderoba, posteljine, pelene, sredstva za renoviranje i sanaciju prostorija, ogrev, diodaktički materijal, gorivo...). Ovo je akcija koja traje čitave godine i možete se uvek priključiti u skladu sa mogućnostima.

2. Organizovanje sedmodnevnih programa rehabilitacije dece i mladih sa zdravstvenim i razvojnim problemima. Ovim programom obuhvataćemo decu sa zdravstvenim i razvojnim problemima kojima je rehabilitacija neophodna, ali njihove porodice uslod loše ekonomske situacije nisu u stanju da im to omoguće.U 2018.godini planiramo da organizujemo 2 ovakva programa kojima ćemo obuhvatiti 60-oro dece.

3. Organizovanje programa socijalizacije mladih sa smetnjama u razvoju. Ovim programom planiramo da omogućimo mladima sa smetnjama u mentalnom razvoju da obogate svoj društveni život i da se uključe u dešavanja u svojoj zajednici u skladu sa potrebama i mogućnostima kroz druženje sa vršnjacima. Najveći problem ove populacije je kućni „azil“, što dovodi do još većeg propadanja. Planiramo da im organizujemo jednodnevne izlete, posete kulturno, zabavnim i sportskim dešavanjima u njihovoj lokalnoj zajednici. Cilj nam je da ove mlade ljude predstavimo kao deo društvene zajednice i da im omogućimo da žive poput svojih vršnjaka koji nemaju razvojnih problema.

4. Krajem godine akcija „Paketić osmeha vredan“ kojom želimo da obezbedimo poklone i paketiće za što više dece sa smetnjama u razvoju koja su smeštena u domovima za zbrinjavanje ove populacije širom Srbije, kao i dece obolele od karcinoma, deci čiji roditelji su raseljena lica, i dece iz socijalno ugroženih porodica.

5. Podrška našim porodicama na Kosovu i Metohiji u pribavljanju neophodnih sredstava za svakodnevni život. Takođe u zavisnosti od donatora želimo i na druge načine da pomažemo kroz programe uključivanje dece iz ovih porodica u cilju da im se omogući da imaju detinstvo poput svojih vršnjeka koji ne žive u „enklavama“.

6. Program „Nisi sam, imaš prijatelje“ gde želimo da se uključimo u rešavanje problema kako ugroženih pojedinaca, tako i priključivanje mnogim akcijama od društvenog značaja. Cilj ovog programa je da se pomogne razvoj zajednice i pruži podrška socijalno uroženim kategorijama.

7. Projekt „Iz mog ugla“ koji ima za cilj podsticanje kreativnog izražavanja mladih sa smetnjama u mentalnom razvoju, a ujedno i njihovo radno angažovanje što će im omogućiti da se osećaju društveno korisnim.

 

ŠTA SMO RADILI ZA SEDAM GODINA POSTOJANJA.

Počeli smo sa radom od 2011.godine  i šta smo uradili do sada

1. Rehabilitacija dece i mladih
Organizovali smo 10 sedmodnevna programa rehabilitacije na Kopaoniku i Zlatiboru, kojim smo obuhvatili 120 mladih sa smetnjama u razvoju i 80-oro dece i mladih koji su oboleli od karcinoma u procesu su lečenja.


2. Podrška domu „Kolevka“
Dom „Kolevka “ se nalazi u Subotici, i u domu je smešteno 173 štićenika. Tokom čitave godine potrebna su im sredstva za higijenu prostora, kao i ličnu higijenu, hrana, hrana za bebe, garderoba za decu, pelene, sanitetski materijal, kao i renoviranje pojedinih delova objekta. Uz pomoc nasih dobročinitelja, uspeli smo da dom „Kolevka“, posle više od 15 godina, opremimo novim dušecima. Ovoj ustanovi obezbedili smo 163 dušeka, jer su stari bili u jako lošem stanju, s obzirom da se u domu nalaze deca sa smetnjama u mentalnom razvoju gde je veći boj onih koji vreme provode u krevetu usled prirode svog hendikepa. Ovom domu smo pored dušeka obezbedili i stolice za hranjenje beba, pelene, hranu, sredstva za higijenu.


3. Podrška udruženjima roditelja
Pomogli smo udruženjima za pomoć MNRO u Srbiji u vidu namernica za ishranu, sredstava ya higijenu, u opremanju i adaptiranju prostora za rad u cilju poboljšanja kvaliteta života mladih sa smetnjama u mantelnom razvoju.
Udruženja koja smo ovom akcijom obuhvatili su : Novi Beograd, Zvezdara, Trstenik, Aleksandrovac, Brus, Leskovac, Smederevo, Aleksinac, Pančevo, Srbobarn, Valjevo, Arandjelovac, Kragujevac, Lazarevac, Arilje, Kraljevo, Čačak.
Udruženja imaju dnevne boravke za mlade sa smetnjama u mentalnom razvoju, tako da im je tokom godine neophodno pomoći u vidu sredstava za higijenu, hrane, didaktičkog materijala, pomagala, opremanje prostora.. Ovu akciju sprovodimo tokom čitave godine.


4. Podrška manastiru Svete Petke
Pružamo stalnu podršku manastiru Svete Petke koji se nalazi u mestu Izvor kod Paraćina. U Manastiru je smešteno 94 ženske osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju, o kojima brinu monahinje, a njih je 86 potpino nepokretno. Manastiru je stalno potrebna hrana, pelene, sanitetski materijal, sredstva za ličnu higijenu, higijenu prostora, garderoba za štićenice. Nekoliko puta u toku godine pribavljamo sve potrebštine ovom manastiru.


5. Pomoc Dragani Stevanović da ode u nemačku na operaciju.
Dragana boluje od kancera jetre i potrebno je da se uradi transplatacija jetre. Operacija se ne izvodi u Srbiji, tako da je Dragana uspela da dobije mogucnost da transplataciju izvede u nemačkoj. Nažalost operacija je preskupa i trebalo je da prikupi oko 150 000 eura. Mi smo se priključili zahvaljujući Telekomu koji nam je ustupio na korišćenje humanitarni broj i skromnim prilogom pomogli, zajedno sa mnogobrojnim donatorima, prijateljima da Dragana ode na operaciju. Dragana se uspešno oporavlja


6. Nisi sam, imaš prijatelja
Ovim programom obuhvaćena su deca kojima je potrebno uraditi operacije u inostranstvu, deca kojima je potrebno obezbediti pomagalo, kao i socijalno ugrožene porodice sa više dece o kojima brinu samohrane majke idruga lica koja su usled zdravstvenih razloga na ivici ekonomske egzistencije.
Ovoj deci i osobama nije ugrožen život, ali je usled bolesti i trenutnog stanja narušen kvalitet života. Šira javnost probleme ovih osoba ne doživljava kao velike probleme, baš zato što im životi nisu ugroženi najbukvalnije, ali jesu narušeni i propadaju. Da ne bi došlo do propadanja ovakve dece i njihovih porodica, tu smo da im pružimo podršku.

  • Podrška četvorogodišnjem Jovanu i desetogodišnjoj Andrei koji boluju od cerebralne paralize. Njima je omogućeno da odu na operaciju u Rusiju uz pomoć koje se poboljšava funkcija hodanja i ne dolazi do narušavanja već postojećeg detetovog stanja. Putem ovog projekta pomogli smo i devetnaestogodišnjoj Ani da dobije protezu za nogu, kojoj je noga amputirana usled lecenja od karcinoma. Ana je sada upisala fakultet i nastavlja život poput svojih vršnjaka nakon dugogodišnje borbe. Pomogli smo i slikarki Katarini Jocković koja pet godina nije izašla iz kuće. Katarini smo obezbedili elektromotorna invalidska kolica, izgradnju rampe i pratećih pomagala. Programom smo obuhvatili još dece u vidu kupovine pomagala, poput invalidskih kolica, lekova, ortopedskih cipela. Pomoć je dobila desetočlana porodica Jolić o kojoj brine samohrana majka(devetoro dece), inače žrtva poroičnog nasilja od strane muža. Porodica živi u Surčinu u iznajmljenoj kući na ivici egzistencije. Pomoć šestogodišnjoj Neveni Simović koja boluje od granulocitne leukemije. Njenoj porodici je potrebno da svakog meseca obezbede oko 158 000 dinara za nabavku mesecne terapije koju ne pokriva fond za zdravstveno osiguranje. Neveni ne odgovara zamena leka Glivec i spada u retku decu, koja ne prihvataju zamenu ovog skupog leka. Uspeli smo da Neveni obezbedimo 5 doza pomenutog leka, a roditelji se bore da ovaj lek bude o trosku fonda.
  • Pomoć samohranoj majci Zorici Ristić koja na ivici egzistencije brine o sinu Žarku, momku sa smetnjama u razvoju. Dosta sredstava odlazi na Žarkovu mesečnu terapiju, a ona sama boluje od osteroporoze. Pomogli smo im u opremanjunjosnovnih sredstava za život, kupili smo im krevet, posteljinje, mašinu za veš, nesšto garderobe, namernice za ishranu, sredstva za higijenu, sredstva za kupovimu lekova....
  • Pomogli smo jos nekoliko porodica koje su lošeg ekonomskog stanja u vidu mesečnih prehrambenih paketa. Ove porodice imaju decu sa smetnjama u mentalnom razvoju.

7. Opremanje roditeljske kuce za decu obolelu od karcinoma u Nišu.
Na internoj dečjoj klinici u Nišu leče se deca obolela od karcinoma iz cele južne Srbije. Grad Niš je jedini veći grad u Srbiji koji nije imao roditeljsku kuću za ovu decu. Najveci proble je bio što deca nakon hemioterapije se vraćaju kučama, najčešće lokanim prevozom, što je jako teško, a i opasno za njih nakon primljene terapije. Zahvaljujući mnogobrojnim donatorima pomogli smo udruženju roditetlja dece obolele od karcinoma „Nurdor“ da opreme i adaptiraju jos jednu roditeljsku kucu, tako da deca vise ne moraju da putuju nakon hemioterapije ili da placaju skupe smestaje, vec sa svojim roditeljima mogu da borave u roditeljskoj kuci sve dok je to potrebno, a uslovi su potpuni i kuca je opremljena da imaju sve sto može da bude potrebno jednoj porodici, kako bi sto lakše i brže prevazišli težak period u njihovim životima.


8. Realizovanje akcije „paketić osmeha vredan“ , već 6 godina, kojom smo obradovali preko 3000 mališana sa razvojnim i zdravstvenim problemima, kao i decu iz socijalno ugroženih porodica.


9. Aktivnosti socijalizacije mladih sa smetnjama u razvoju.

  • Organizovanje 3 prednovogodišnje žurke za oko 200 mladih sa smetnjama u mentalnom razvoju sa beogradskih opština.
  • Organizovanje izleta za mlade sa smetnjama u mentalnom razvoju sa beogradskih opština.
  • Organizovanje posete kultutno zabavnim dešavanjima u Beogradu za mlade sa smetnjama u mentalnom razvoju.

 

10. Opremanje dnevnog centra za decu i mlade sa smetnjama u razvoju iz Trstenika
Zahvaljujući mnogobrojnim donarorima, uspeli smo deci i mladima sa smetnjama u mentalnom razvoju iz Trstenika, da obezbedimo adaptaciju prostora za dnevni centar.
Dnevni centar će sada biti mesto, gde će se okupljati osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju iz Trstenika i okoline, koji su na žalost pored prirode svog hendikepa, suočeni sa problemom“ kućnog azila“. Od sada če imati priliku da budu obuhvaćeni programom stručne podrške, kreativnim i socijalnim programom. Imaće priliku da se druže sa vršnjacima, jednom rečju, ovi zaboravljeni mladi ljudi, imaće život u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.


11. Podrška u opremanju prostora Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Zvezdara.
Pomogli smo u opremanju prostora ovom Udruženju koje je dobilo na korišćenje veći prostor u skladu sa potrebama i brojem štićenika. Udruženje sprovodi mnogobrojne aktivnosti koje imaju za cilj da se mladima sa smetnjama u razvoju poboljša kvalitet života.

 

12. Podrška ustanovama za zbinjavanje i obrazovanje  dece sa zdravstvenim i razvojnim problemima u pribavljanju opreme i pomagala.

Školi u Čačku za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju obezbedjena je SMART INTERAKTIVNA TABLA , 2 NEUROLOSKA SEDISTA I JEDNA DEČJA NEUROLOŠKA INVALIDSKA KOLICA.

Manastiru Svete Petke u kom su smeštena ženska deca sa smetnjama u mentalnom razvoju o kojima brinu monahinje, obezbedili smo toaletne stolice, renoviranje prostora.

HVALA NA POVERENJU I PODRŠCI SVIM NAŠIM DONATORIMA